Ritme met een baby

Gepubliceerd op 14 oktober 2018 om 21:11

Wonder boven wonder hadden wij met Lily snel een ritme te pakken. Ik vond dat belangrijk... Maar hoe pak je dat aan?

Degene die mij kennen zullen weten dat ik súper chaotisch kan zijn. Op tijd komen vind ik heel moeilijk, niet omdat ik graag te laat kom. Nee, juist helemaal niet, ik baal daar altijd van. Maar juist op het moment dat we vertrekken zie ik nog 100.000 dingen die gedaan moeten worden. Efficiënt werken lijkt niet in mijn woordenboek te staan. Terwijl ik in de keuken flesjes sta af te drogen, voel ik op mijn smartwatch dat er een berichtje binnen komt: "Eventjes kijken!". Dan zie ik dat ik de versgewassen rompertjes van Lily nog niet heb opgevouwen, snel even doen - Hey ligt dat hier nu nog steeds, even op zijn plek leggen - Ja, de rompertjes vouwen... O nee, het water van de flesjes is koud geworden, poging 2... Zo kan ik hele dagen vullen (tot grote ergernis van vriendlief...). 

Als mijn ouders mij vroeger riepen en ik op mijn kamer was, was mijn standaard antwoord: "BIJ-NA!". We lachen er nu maar mee...

Een paar jaar terug liet mijn supervisor van mijn therapieopleiding vallen dat ik ADD zou hebben. Ik zal niet zeggen dat ik dat heb, ik zal het ook niet ontkennen... 

Goed, terug naar het ritme (ja, ik ben alweer veel te ver uitgeweid)! Ritme vinden met een baby is heel moeilijk, naar het schijnt. Wij hadden het gelukkig heel snel gevonden. Al van het begin heb ik zoveel mogelijk Lily haar eigen ritme gevolgd. Ze viel niet veel af na haar geboorte, waardoor we weinig zorgen hoefden te maken over haar nachtvoedingen, maar hetgeen dat volgens mij het allergrootste verschil heeft gemaakt, is dat ik íedere middag na haar middagvoeding Lily in haar eigen kamertje in haar bedje heb gelegd. Bewust! Was het 12u, 13u of 14u. Dat maakte niet uit, maar na haar voeding, kroop zij in bed. Vindt ze dat altijd fijn? Nee, ze protesteert wel eens, maar meestal valt ze binnen een paar minuutjes in slaap. Ze slaapt een paar uur. En dat gaf mij dan heerlijk de tijd om het één en ander te doen (lees: 1001 andere taken tegelijk).

Ook onze ochtend had een soort van ritme, echt waar! Wanneer Lily wakker was, kreeg ze haar eerste (soms tweede) voeding, wassen, kleertjes aan en even in haar wippertje of box/park. Meestal na een tijdje viel zij in slaap, waardoor ik me kon douchen en aankleden. Daarna een rondje door het bos met Reef (onze hond). Lily lekker in de draagzak en een beetje buitenlucht opsnuiven! Eenmaal thuis duurt het niet lang voor ze weer honger heeft, en zijn we bijna middag...

's Avonds krijgt Lily om de dag een badje. Per-fect voor het avondritueel! Badje, eten, bedje. Overigens horen wij Lily nooit als we haar 's avonds in haar bed leggen. Ze huilt niet, nooit... Alsof ze weet dat ze moet slapen!

Best een grappig weetje: Op een gegeven moment had Lily zo'n goed ritme te pakken, dat ze iedere dag vlak voor Tom thuis kwam een vuile pamper had! Ik sms'te hem dan: "Bijna thuis zeker?!", waarop ik terug kreeg: "Ja, in de straat...".

Momenteel leggen we haar sneller in haar bedje als we zien dat ze moe wordt. Natuurlijk niet bij elk dutje, maar toch geregeld. We merken dat ze dan langere dutjes doet en langere periodes wakker en 'aangenaam' zonder getrunt is. Voor ons werkt het. Wat werkt er voor jullie?

Nu gaat Lily naar de crèche en proberen we zoveel mogelijk vast te houden aan het ritme op vrije dagen. Maar wonder boven wonder, lijkt Lily haar ritme in de crèche voort te zetten! Bravo kleine meid! <3

 

Liefs,

Ps. Onze klok staat al meer dan een week stil en het lukt nog steeds!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Marissa
8 maanden geleden

Zo herkenbaar wat je schrijft over alles wat er te doen is en veel dingen door elkaar doen en steeds weer wat nieuws zien! Ik heb precies hetzelfde ;)!
Bij ons zat er nog niet echt een ritme in en het was er in geslopen dat we Sem (10 weken) overdag weinig op bed legden omdat het in de eerste weken brullen was als we dat deden. Omdat het einde van mn verlof in zicht is en hij soms wat oververmoeid begon te lijken ben ik vandaag begonnen met mn goede voornemen om hem consequent na het drinken en kroelen op bed te gaan leggen en nu slaapt ie al een half uur (yes :)).
Zal vast niet altijd zo makkelijk gaan als dat het net ging, maar ik ga mn best doen om het vol te houden :)!

Erg leuk trouwens om je blog steeds te lezen!