Inbakeren

Gepubliceerd op 31 augustus 2018 om 18:09

Vanaf dag twee in het ziekenhuis wordt Lily al ingebakerd. Inbakeren maakt een baby rustig en geeft hem/haar het gevoel van geborgenheid zoals in de baarmoeder. Thuisgekomen struinde ik het internet af naar manieren om Lily in te bakeren. Ondertussen hebben wij (ja, de papa ook!!) de kneepjes van het inbakeren goed onder de knie, daarom wil ik onze ervaring met jullie delen.

Nacht twee op materniteit (ziekenhuis)... Lily wilde niet slapen, maar echt niet! Ik was van 23u00 tot 2u00 aan één stuk door aan het voeden, omdat ze zo onrustig was. Eén vroedvrouw bood aan om Lily bij mij in bed te leggen, zodat zij kon drinken en ik kon slapen. Ik vond dat geen goed idee. Ik wilde dat gewoon echt niet, ik wilde dat Lily in haar eigen bedje sliep. Toen ik bijna gezwicht was voor het idee om haar bij mij te leggen, kwam er een andere vroedvrouw. Zij bakerde Lily in en legde haar in een 'nestje' gemaakt van hydrofiele doeken. Dát was het moment dat ze voor het eerst lekker rustig sliep.

Onze 'babyburrito' was geboren... 

Bij inbakeren wordt een baby strak in doeken gewikkeld of in een inbakerslaapzak gedaan. Hierdoor voelt de baby zich veilig en geborgen. Ze slapen rustiger als ze minder kunnen bewegen... Ikzelf gebruik twee vormen van inbakeren: de inbakerdoeken en een inbakerslaapzak van Puckababy

De doeken die ik gebruik, zijn twee vierkante hydrofiele doeken van Done by Deer. Lekker groot, 120x120cm. Om je kindje in twee doeken in te bakeren vraagt dit wel wat origami kunsten, maar na een tijdje gaat dit heel vlot. Op internet en YouTube zijn veel filmpjes te vinden over hoe het inbakeren precies gaat, maar uiteindelijk ontwikkel je ongeveer een eigen manier. Zo gebruik ik bijvoorbeeld absoluut niet graag veiligheidsspelden. Ik leg een knoop in de losse punten van de doeken... Vanaf het moment dat ik Lily aan het inbakeren ben om te gaan slapen, begint ze te lachen.

Let op bij het inbakeren met doeken:

↠ Zorg dat de armpjes mooi naast het lichaam liggen

↠ Zorg dat de doeken niet té strak zitten

↠ Het gezichtje moet vrij zijn van de doeken. Moesten ze door gefriemel wat los komen, mogen ze nooit voor het mondje en neusje komen!

↠ Voor de ontwikkeling van de heupjes is het belangrijk dat de beentjes opgetrokken en gestrekt kunnen worden.

Waar je met de inbakerdoeken de techniek van baby-origami wat onder de knie moet hebben, hoeft dat met de Puckababy helemaal niet. Dichtritsen en klaar! Oké, nog even de buikband dichtplakken en dan de rits dicht doen. De Puckababy is een mildere variant van inbakeren. Je kindje ligt niet strak ingewikkeld, heeft bewegingsvrijheid, maar kan zichzelf bijvoorbeeld niet wakker slaan tijdens het slapen. Puckababy hebben als motto: We. Design. Sleep. Ik kan dit begrijpen. Lily slaapt rustig in haar Puckababy. Voor het moment hebben wij nog de Piep, maar zullen zeker overstappen naar een groter model.

Lily slaapt al een paar weken mooi door (ze is nu twee maanden). Of dat komt door het inbakeren, dat weet ik niet, maar wij blijven voorlopig nog even inbakeren. Let op dat het inbakeren wel moet worden afgebouwd. Vanaf dat kindjes kunnen omrollen, mogen ze niet meer worden ingebakerd! Dit zou te gevaarlijk worden. Ik mag er niet aan denken dat Lily op haar buik rolt, maar haar armpjes niet kan gebruiken! 

Om voor wat afwisseling te zorgen, bakeren wij Lily 's nachts in met twee doeken en 's middags gebruiken we de Puckababy. Af en toe slaapt Lily 's middags in een gewone slaapzak als de Puckababy in de was zit. Ik merk dat ze dan opvallend onrustiger slaapt. Ik hoor haar vaker geluidjes maken en even wakker worden...

 

Natuurlijk zijn alle kindjes anders en ben ik zeker geen professional! Dus als je vragen hebt of inbakeren iets is voor jouw kindje, vraag je het best eens raad aan een professional.

 

Liefs,


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.