Alcohol tijdens de zwangerschap...

Gepubliceerd op 24 november 2018 om 15:33

Moet kunnen toch?! Vorig jaar was ik zwanger, de feestdagen kwamen er aan en ja... Niemand wist het nog van mijn zwangerschap, dus kwam al snel de vraag: Wat doen we met alcohol? Het valt namelijk redelijk op als je geen drankje mee drinkt. Onder het motto 'eentje kan geen kwaad' is het gemakkelijk om toch een drankje te doen, maar is dat ook het verstandigste?

Laat ik beginnen met te zeggen dat wat iedereen doet, zij zelf moet weten. Al sta ik daar ook niet 100% achter, want als zwangere ben je verantwoordelijk voor (minstens) twee. Goed, je begrijpt wel wat ik bedoel?

Vanaf dat ik zwanger was, wist ik het direct: geen druppel alcohol voor mij! Sowieso drink ik nooit veel, maar met de feestjes in aantocht was ik toch wel wat bang dat mensen het al zouden merken nog voor we het konden vertellen. Dus gingen mijn vriend en ik op zoek naar de voor ons gepaste manier om met zwanger zijn en alcohol om te gaan. Bij de huisarts polste ik eens heel voorzichtig wat haar mening was over alcohol en zwanger zijn. Haar boodschap was meer dan duidelijk: NEE! Of het waar is, weet ik niet zeker, maar zij vertelde ons dat voor elk glaasje je drinkt, het IQ met een puntje daalt. Of het werkelijk een puntje is, geen idee, maar het zal zeker een effect hebben. Onze gynaecoloog durfde haar er niet echt over uit te laten, wat mij eigenlijk ook al genoeg zei...

Op feestjes besloot ik gewoon een drankje aan te nemen. Ik deed of ik er van dronk, maar ik dronk niet... Als niemand keek dronk mijn vriend van mijn glas, of we wisselde van glas. Achteraf bleek dit voor ons een goede tactiek, want tijdens het kerstetentje (waarna we het verteld hebben), zei nog iemand tegen ons: Ik zag je met een aperitiefje in je hand, dus ik had er geen seconde aan gedacht dat je zwanger was. Aha, truc gelukt! Ik dronk niet, maar het leek wel zo.

Op het werk kom ik geregeld kinderen tegen wiens mama tijdens de zwangerschap alcohol dronk. Of dat een direct verband houdt, weet je natuurlijk nooit 100% zeker... Maar toen ik via onze dokter een artikel las over alcohol en de neuronale ontwikkeling (mensentaal: hersenontwikkeling) vond ik het te belangrijk om er niks over te schrijven. Als maar één iemand iets nieuws hoort (leest natuurlijk) over alcoholgebruik tijdens de zwangerschap heb ik mijn doel bereikt.

In mijn opleiding (psychologie, duh) leerde ik over het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Een stoornis die voorkomt wanneer de mama alcohol gebruikt tijdens de zwangerschap en gekenmerkt wordt door een heel typisch uiterlijk en neurologische, gedragsmatige en cognitieve stoornissen. Sorry, ik wil dit echt leesbaar houden en zal het proberen zoveel mogelijk in mensentaal te zetten. Opnieuw: moeilijkheden in gedrag, leren en in de hersenen. Ondertussen bestaat niet enkel de term FAS, maar ook FASS, Foetale alcoholspectrumstoornis. Wat eigenlijk betekent dat er niet twee uiterste zijn (geen probleem vs. ernstig probleem), maar problemen gerelateerd aan alcoholgebruik in de zwangerschap zich op verschillende niveau's kan laten zien en de heftigheid daarvan kan verschillen. Zonder al te veel details te beschrijven, moeilijke termen te gebruiken en mensen angst aan te jagen, las ik in het artikel dat alcoholgebruik in alle fases van de zwangerschap een negatief effect heeft op je embryo of foetus. Daarbij komt dat de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap ook pas maanden of jaren na de geboorte zichtbaar kunnen zijn. Problemen die zich onder andere kunnen presenteren zijn: aandachtsproblemen, hyperactief gedrag, slaapmoeilijkheden, motorische dysfunctie, taalachterstand, leerproblemen, ...

Het artikel dat ik las, sloot als volgt af: "Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap heeft ontegensprekelijke en erkende gevolgen op de hersenontwikkeling van het embryo en van de foetus, en dit in alle stadia van de hersenontwikkeling. Toch worden deze schadelijke gevolgen nog onderschat, ..." (Scalais, E., 2018 in tijdschrift Percentiel, Vol. 23, nummer 4).

Ik vind dat heftig, héél heftig! En ben blij en trots dat ik geen alcohol heb gedronken tijdens mijn zwangerschap. 

Mijn tips om geen alcohol te hoeven drinken of het niet op te laten vallen:
- Laat je partner je glas leegdrinken, zoals ons...
- Vul een fles van datgene dat je meestal drinkt met een alcoholvrije versie.
- Ben de BOB!
- En een veel gebruikte (niet door mij overigens): "Ik mag geen alcohol, ik zit aan de antibiotica".

Dus mijn antwoord op de vraag "Moet kunnen, toch?!": Nee, nee, nee. Kom, wat is negen maanden nu? 

Liefs,


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.